Kortreiste kortfilmanbefalinger mai 2023

Enkelte kortfilmer får litt oppmerksomhet når de er nye, men så godt som alle forsvinner etter noen få visninger. Her er tre sørlandske godbiter som fortjener et gjensyn.

De berørte
2020, 13 min.
Regi: Rikke Gregersen
Manus: Rikke Gregersen og Trond Arntzen

Like før avgang oppstår en situasjon ombord på et fly. En afghansk mann skal deporteres, men en politisk protest blir satt i gang blant passasjerene. Alle på flyet tvinges til å ta et standpunkt.

Og det hele er omtrent like deler ubehagelig og morsomt å se på

Etter dette laget regissør Rikke Gregersen tv-serien «Ida tar ansvar» og hovedrolleinnehaver Renate Reinsve ble internasjonal filmstjerne med «Verdens verste menneske».

Filmen kan blant annet ses på strømmetjenesten Godt Norsk.

Small Talk
2015, 20 min.
Regi: Lisa Brooke Hansen og Even Hafnor
Manus: Even Hafnor

«Small Talk» introduserer oss for familien Dvergsnes i Kristiansand. I utgangspunktet er dette en forsamling mennesker med alt på stell, men et eller annet ved kulturen har gjort dem fullstendig ute av stand til å snakke om – vel – noe som helst av betydning. Stort mer sørlandsk blir kort sagt det ikke.

Filmen vant Gullstolen, prisen for beste kortfilm, ved Kortfilmfestivalen i 2015, og en teaterversjon ble satt opp på Kilden i fjor høst.

Filmen kan blant annet leies på Filmarkivet.no.

Natta pappa henta oss
2017, 63 min.
Regi: Steffan Strandberg
Manus: Trond Arntzen og Steffan Strandberg

Med sine 63 minutter er «Natta pappa henta oss» strengt tatt noe midt mellom en kortfilm og en langfilm. Men den er også noe av det mest bemerkelsesverdige som har kommet fra Sørlandet.

Her tar regissør Steffan Strandbergs et oppgjør med mamma, hun som valgte alkoholen fremfor barna sine. Det er en sår, sint og – takket være fremragende animasjon – til tider vakker beretning. Scenene fra Posebyen gjør at den føles nær. Tematikken gjør den forstemmende relevant.

Filmen kan blant annet ses på strømmetjenesten Godt Norsk.

Originalt publisert i Gatemagasinet Mot nr. 3/2023
© Roy Søbstad

Kommentarer