Sympatiske miljødetektiver

Birk & Magna – Gruvens mørke hemmelighet
Norge 2023
Regi: Christer Steffensen
Skuespillere: Filip Kremner, Hermine Svortevik Oen, Bjarte Hjelmeland, Helge Jordal
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 4

Frøken Detektiv møter en Hardy-gutt i spennende norsk familiefilm.

«Birk & Magna – Gruvens mørke hemmelighet» begynner med et ordentlig mysterium.

På leting etter den forsvunnede miljøforkjemperen Steinar, finner letemannskapene, under ledelse av Arn (Helge Jordal), en liten guttepjokk i skogen. Barnet snakker det som høres ut til å være russisk.

13 år senere har gutten, som nå heter Birk (og blir spilt av Filip Kremner), vokst opp til å bli en kjekk ungdom som hjelper Arn med å drifte turisthytta hans. Dessverre går businessen dårlig, og den ikke akkurat tillitvekkende kraftprodusenten Erik (Bjarte Hjelmeland) presser på for å få kjøpt tomta.

Så en dag stiger Magna (Hermine Svortevik Oen), en driftig Frøken Detektiv-type i Dr. Martens-boots, av bussen nede i bygda. Hun er Steinars datter og kommer for å finne ut hva som egentlig skjedde den gangen for 13 år siden.

Dermed er alt lagt til rette for et klassisk Hardy-gutt-opplegg med en moderne miljøtvist.

Birk og Magna er de passe veslevoksne heltene filmens hovedmålgruppe – som sånn røffly vil være barn i alderen 7–13 år – kan identifisere seg med. Erik representerer de mektige kreftene som prøver å skjule sine uedle hensikter bak fine fraser om framtida og «Det grønne skiftet». Dronebilder av storslått og frodig vestlandsnatur viser hva som vil gå tapt hvis utbyggerne får bygge vindmølleparkene sine.

Dessverre oppleves deler av dialogen – spesielt når det skal småprates – på grensen til klein. Men med et forholdsvis sofistikert plott og flere genuint spennende sekvenser kan «Birk & Magna – Gruvens mørke hemmelighet» i hvert fall ikke beskyldes for å undervurdere sitt publikum.

Undertegnede har forresten sett filmen to ganger nå. Og jeg kan skrive under på at det var noe annet å se den i en fullsatt, feststemt storsal under Barnefilmfestivalen enn alene på pressevisning en mandag formiddag. Kidsa lo av vitsene og jublet når skurken fikk seg én i balla.

Det kom ikke som en overraskelse at «Birk & Magna – Gruvens mørke hemmelighet» stakk av med den gjeve publikumsprisen.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside, 08.06.23
© Roy Søbstad

Kommentarer