Friskt blikk på det nye Norge

Hør her’a!
Norge 2023
Regi: Kaveh Tehrani
Skuespillere: Mohammed Ahmed, Liza Haider, Asim Chaudhry, Manish Sharma, Kriti Surjan Thepade, Imran Abdi Kedir, Selma Salim Rafique
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 5

Familiefilmen «Hør her’a!» går løs på brennbar tematikk med smittende fortellerglede.

Anslaget i «Hør her’a!» er det sprekeste i en norsk film på aldri så lenge. 13 år gamle Mahmoud (Mohammed Ahmed), komplett med pubertetsbart og tannregulering, sitter og filosoferer på en benk utenfor blokka der han bor i Oslo øst. Det handler om etniske nordboere versus pakistanske innvandrere som ham selv.

«Sommerferie, ass! Veldig deilig for norske nordmenn, men jeg lover deg ikke noe deilig for oss utlendinger uten penger,» sier han henvendt direkte til kamera mens en kjapp bildemontasje flimrer over lerretet. «Bror, faren min tok ikke tog og container til Norge gjennom Tyskland og Danmark for å bæsje ute.»

Undertegnede har ikke lest mer enn et utdrag av Gulraiz Sharifs roman ved samme navn, men får umiddelbart inntrykk av at manusforfatterne Erlend Loe og Nora Landsrød har klart å ivareta bokas muntlige, uhøytidelige tone. Vittighetene underbygges av regissør Kaveh Tehranis innfallsrike omgang med de filmatiske virkemidlene. 

Mahmoud har sitt å stri med. Ikke bare må han bruke ferien til å passe på sin overentusiastiske Onkel Ji (Asim Chaudry) som er på besøk fra gamlelandet, men inne på barnerommet sitter også lillebror Ali (Liza Haider) og ser på «regnbuehester», eksperimenterer med sminke og forlanger å bli kalt Alia. Vi aner at det ligger en familiekrise i lufta.

Ingen skal beskylde «Hør her’a!» for å styre unna brennbar tematikk. Her er Norge og nordmenn sett med innvandrerøyne, her er forskjellige innvandrergruppers fordommer mot hverandre og her er en tradisjonelt orientert families problemer med å forholde seg til et annerledes barn. Det kan fort bli krampeaktig film av slikt.

Men «Hør her’a!» oppleves som det eksakt motsatte: frisk, fargerik og genuint morsom. At den i tillegg har noe på hjertet, kommer nærmest som en bonus.

Både de små, de store og de midt imellom vil bli i godt humør av å se denne, bror. Og kanskje blir alle sammen litt mer forståelsesfulle også.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 14.09.23
© 
Roy Søbstad

Kommentarer