Kortreiste filmtips september 2023: 3 x Malene Oppheim

Med base i Kristiansand har produsent Malene Oppheim de siste årene stått bak flere oppsiktsvekkende sterke dokumentarfilmer. Dette er tre av dem.

Den deprimerte klovnen
Norge 2021
Regi: Christian Wulff
Produsent: Malene Oppheim
Hvor: Filmoteket.no

«Den deprimerte klovnen» er noe så paradoksalt som en oppløftende film om depresjon.

Knut Østrådal var regissør Christian Wulff sin dramalærer på Kristiansand Katedralskole. Som lærer var Østrådal inspirererende og engasjerende, og han hadde en helt spesiell forkjærlighet for klovner. Men i en alder av 62 sank Østrådal ned i dyp depresjon. I filmen viser han oss treet i Baneheia han skulle henge seg i.

Poenget med «Den deprimerte klovnen» er likevel ikke alt det mørke og vonde. Poenget er hvordan Østrådal kom seg ut av det. Slik blir dette en film som inspirerer og engasjerer.

Jens Bjørneboe og det ondes problem
Norge 2020
Regi: Terje Dragseth
Produsent: Malene Oppheim
Hvor: Filmoteket.no

Jens Bjørneboes liv og litteratur fortsetter å fascinere nærmere 50 år etter hans død. 

I denne dokumentaren har forfatter og filmskaper Terje Dragseth samlet en gruppe taleføre mennesker for å samtale om tematikken i Bjørneboes hovedverk «Bestialitetens historie»: godhet og ondskap, sannhet og løgn, makt og avmakt. Alt sammen er selvsagt akkurat like relevant i dag.

Og i dagens oppjagede mediebilde oppleves det forfriskende å følge en diskusjon hvor ingen krangler og ingen blir avbrutt fordi de bruker vanskelige ord.

Mammaen i meg
Norge 2023
Regi: Hilde Merete Haug
Produsent: Malene Oppheim
Hvor: Kommer på VGTV

«Mammaen i meg» er i skrivende stund kun blitt vist på festivaler. I følge pressemeldingen er den «en rørende, modig og svært aktuell dokumentarfilm om et tabubelagt tema».

«15–25 % av befolkningen er barnløse,» heter det videre. «I denne filmen tar regissøren oss med på en tung, men samtidig hjertevarm reise sammen med tre andre barnløse kvinner. Den ser på hvorfor det å ha barn i livet er så stort for mange, og hvordan det kan prege våre liv om ønsket om det ikke materialiseres.»

Originalt publisert i Gatemagasinet Mot nr. 5/2023
© Roy Søbstad

Kommentarer