En amerikansk tragedie

Killers of the Flower Moon
USA 2023
Regi: Martin Scorsese
Skuespillere: Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, Jesse Plemons, John Lithgow, Cara Jade Meyers, Pat Healy, Jason Isbell
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 5

Nok en gang dykker stjernelaget Martin Scorsese, Robert De Niro og Leonardo DiCaprio ned i historiens mørke.

Det er en mindre kjent del av amerikansk historie: På 1920-tallet ble enorme oljeforekomster funnet på Osage-folkets territorium i Oklahoma. «Det sorte gullet» sprutet bokstavelig talt opp av bakken. Plutselig kunne hele stammen velte seg i moderne luksus. Dessverre tiltrakk rikdommen seg også en jevn strøm av kremmere, lykkejegere og regelrette banditter.

Ernest (Leonardo DiCaprio) er strengt tatt ingen av delene. Han kommer til Oklahoma for å jobbe for sin onkel William (Robert De Niro), en kvegeier som liker å bli titulert «Konge» og har en finger med i det meste som skjer i lokalsamfunnet. 

Snart forelsker Ernest seg i den velstående Osage-kvinnen Mollie (Lily Gladstone). Å gifte seg med henne vil være «en smart investering», forklarer «Kongen» til sin ikke alt for oppvakte nevø. På samme tid dør nyrike osager rundt dem med alarmerende hyppighet. Dødsfallene skjer enten ved stump vold eller ved seigpinende forgiftning. 

Ingen, heller ikke Ernest og Mollie, kan føle seg trygge. Spørsmålet er bare hvem som står bak.

«Killers of the Flower Moon» er nok et av mesterregissør Martin Scorseses dybdykk i det ubehagelige faktum at USA så å si ble tuftet på brutalitet og korrupsjon. Men snarere enn et adrenalinkick av typen «Goodfellas» (1990) eller «Casino» (1995), oppleves denne filmen som en langsom, melankolsk ballade i slekt med «The Irishman» (2019).

I sitt 81. år har Scorsese ett hundre prosent kontroll over de filmatiske virkemidlene, men null behov for å briefe med teknikken. Det viktige for ham er å fortelle historien på mest mulig redelig og empatisk vis. Desto mer plass får det fremragende skuespillerensemblet hans til å skinne.

Alle filmelskere vil fryde seg over scenene mellom DiCaprio og De Niro, som her møtes på lerretet for første gang,* og det vil rett og slett være urettferdig om ikke rollen som Mollie gjør Lily Gladstone til en stor stjerne.

Så kan man sikkert diskutere om filmen måtte være tre og en halv time lang. Men det er ikke lett å sette fingeren på hva som i tilfelle skulle klippes vekk. Scorsese bruker akkurat den tida som trengs for å vise tragedien i sin fulle og hele bredde.

Og til alle som synes dette høres krevende ut: Christopher Nolans «Oppenheimer» er så langt blitt sett av over en halv million nordmenn.

Både den og «Killers of the Flower Moon» er slike filmer man kommer til å huske.

* Rettelse: DiCaprio og De Niro spilte sammen i filmen «This Boy’s Life» i 1993.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 20.10.23
© 
Roy Søbstad

Kommentarer