Sårt og fint om vennskap og svik

Lars er LOL
Norge 2023
Regi: Eirik Sæter Stordahl
Skuespillere: Lilly Winger Schmidt, Adrian Øverjordet Vestnes, Norah Lulu Ali-Amoafo, Agnes Grønneberg Hagen, Ilias Bouyambib, Carmen Grimseth, Mikeline Loe Eid, Rasmus Rommetveit Laache, Marianne Mørk Larsen, Tone Mostraum, Bjørn Hallgeir Myrene, Øystein Røger, Aksel Grieg Skramstad, Leon Zappa Matos, Nicolai Dahl Hamilton, Paal Herman Ims
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 5

Den norske barne- og ungdomsfilmen «Lars er LOL» fortjener et stort publikum.

Det er skolestart, og Amanda (Lilly Winger Schmidt), som skal begynne i sjette, er mest opptatt av å gjøre best mulig inntrykk på Adam (Ilias Bouyambib). De har kjent hverandre siden de var seksåringer, men nå er det plutselig blitt vanskelig bare å si hei. Forelskelsen skal likevel vise seg å bli den minste av Amandas utfordringer. 

Sjetteklassingene skal bli faddere, nemlig, men i stedet for å få ansvar for en av de søte små i første, ender Amanda opp med Lars (Adrian Øverjordet Vestnes). Han er på hennes alder og har Downs. En stund fungerer opplegget veldig fint. Med utgangspunkt i en felles interesse for Harry Potter, liksom-ekle matretter og tøysete trylleformularer, utvikler de to et overraskende vennskap.

Men i tolvårsalderen er det forskjell på hva som er kult hjemme og hva som er kult på skolen, og på bakerste rad i klasserommet sitter noen jenter med egen mobbeblogg. Ved å utnytte hennes forelskelse i Adam, får de Amanda til å svikte Lars – og egentlig også seg selv – på en ordentlig stygg måte. 

2023 har vært et sjeldent godt år for norske filmer myntet på de mellom ni og 13. «Hør her’a!», «Dancing Queen» og «Birk & Magna – Gruvens mørke hemmelighet» er alle både vellagede, relevante og underholdende, og dessuten har de gjort det godt på kino. «Lars er LOL» står ikke tilbake for noen av dem.

I likhet med de andre filmene nyter den godt av flinke skuespillere. Alle fra de unge skoleelevene, som altså befinner seg i den krevende fasen hvor de verken er småbarn eller tenåringer, til lærere og foreldre blir tegnet som tydelige typer uten at de ender opp som karikaturer av den grunn. (Danselæreren er et festlig tvilstilfelle.)

Samtidig tar «Lars er LOL» opp i seg sårere tematikk enn resten av årets barne- og ungdomsfilmer. Regissør Eirik Sæter Stordahl og hans med-manusforfatter Iben Akerlie, som også skrev boka filmen er basert på, ror det i land ved å holde en nedpå tone og unngå det store melodramaet. Noen ganger er bildet av en tom pult alt som skal til for at vi skjønner alvoret.

Ikke dermed sagt at «Lars er LOL» sender deg ut av kinosalen med en vond klump i magen. Tvert i mot: Veien er kanskje kort fra vennskap til svik, men det samme er veien tilbake igjen.

Måtte denne fine og kloke filmen bli sett av mange.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 29.09.23
© 
Roy Søbstad

Kommentarer