Ane Brun kom, sang og vant

Ane Brun – 20th Anniversary Tour
Sted: Konsertsalen i Kilden
Tid: Lørdag 18. november
Publikum: Cirka 800

TERNINGKAST 5

Det var en artist i verdensklasse som gjestet Kilden fredag kveld.

I 2023 har Ane Brun 20-årsjubileum som artist. I løpet av denne tida har hun laget det ene albumet sterkere enn det andre, hun har fått et hengivent publikum over store deler av verden og hun har aldri deltatt i en teit musikk-konkurranse på tv. Ane Brun har kort sagt hatt en karriere som fortjener å bli feiret.

Så utstråler da også moldenseren upåklagelig selvtillit der hun kommer dansende inn på scenen mens bandet hennes drar i gang «Balloon Ranger». Antrekket er blanke bukser og jakke med lange, hvite frynser.

Sangen stammer fra albumet «A Temporary Dive» som kom ut i 2005. Brun skal bruke kvelden til å framføre 20 nøye utvalgte sanger som spenner fra debuten «Spending Time with Morgan» til helt nye, fremdeles uutgitte ting.

Med årene har hun gått fra å være en av mange singer–songwriters med følsom stemme og akustisk gitar, til å bli en artist som blander pop, soul, folk og funk til noe som er bare hennes eget. Det bemerkelsesverdige er hvor godt det gamle og nye materialet hennes passer sammen. 

Låt nummer to, som upassende nok heter «One», får i likhet med åpningsnummeret adskillig mer energi på scenen enn på plate. Det er kanskje bare sånn det må bli når man har med seg et seks musikere sterkt band som teller ikke mindre enn to trommeslagere.

Brun forteller om karrierens spede begynnelse i Stockholm, hvor hun sang på puber og kafeer og yogasentre, og hvor hun brukte siste rest av studielånet til å betale for det første albumet sitt. Så synger hun vakre «Humming One of Your Songs» derfra.

Til «To Let Myself Go» kommer oppvarmingsartisten, den dyktige svensk–persiske R&B-sangeren Shadi G, tilbake. Hennes eteriske vokal forsterker det eksotiske elementet i Bruns musikk.

De nyere «Do You Remember» og «Directions» innleder en mer rytmesterk sekvens og gir Brun muligheten til å kaste seg ut i nok en ekspressiv danseoppvisning. «Hanging» kunne, med sin tunge bass og sine dramatiske strykere, nesten ha vært en James Bond-låt.

Etter de trip hop-aktige «Crumbs», «Don’t Run and Hide» og «Hand in the Fire», mangler i grunnen bare lite grann americana for å gjøre kvelden komplett. Brun fremfører Julie Millers underskjønne «All My Tears» – kanskje mest kjent i Emmylou Harris’ versjon – og her er det Fædrelandsvennens utsendte omsider må kapitulere og ta til tårene.

Den nye sangen som kommer helt mot slutten, «These Waters», blir et siste bevis på at Ane Brun stadig er en artist på høyde med hvem som helst.

Det er i grunnen bare å glede seg til de neste 20.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 20.11.23
© Tekst og foto
: Roy Søbstad


Kommentarer