Årets beste filmer 2023

1. The Banshees of Inisherin
Irland/Storbritannia/USA 2022
Regi: Martin McDonagh

Ikke la den mystiske tittelen skremme deg. «The Banshees of Inisherin» oppleves egentlig ikke mystisk i det hele tatt.

Vi er i 1923, på den mer eller mindre isolerte irske øya Inisherin, og det handler om kameratene Pádraic (Colin Farrell) og Colm (Brendan Gleeson). Dét vil si: Nå har Colm bestemt seg for at de to ikke kan være venner lenger. 

Pádraic tar nyheten tungt. Det eneste han har her i verden, er tross alt søsteren sin, miniatyr-eselet Jenny og de daglige samtalene med kameraten over en Guinness. Men nå har altså Colm fått nok. Fra nå av vil Colm bare spille fele.

I form er «The Banshees of Inisherin» renskåren som et kammerspill. Alt foregår på denne øya – man kan bare såvidt ane borgerkrigen som raser inne på fastlandet – og vi kommer tett på det frodige galleriet av personligheter som holder til der.

Til syvende og sist handler det kanskje om hvordan denne typen isolasjon setter sitt preg på folk. Her er veien kort fra komedie til tragedie.

Filmen fikk en hel drøss Oscar-nominasjoner. Ikke minst de som gikk til skuespillerne var vel fortjente.

2. Tár
USA 2022
Regi: Todd Field

Lenge føles det som om regissør Todd Field gjør sitt beste for å holde seeren på en armlengdes avstand. Han begynner med rulleteksten og fortsetter med lange dialogscener helt uten kontekst, men gradvis trekker han oss inn og gradvis utvikler «Tár» seg til å bli årets mest fascinerende karakterstudie.

Karakteren er Lydia Tár (Cate Blanchett), en av verdens fremste klassiske dirigenter, og hennes verden av konsertsaler og luksusleiligheter er den mest priviligerte man kan tenke seg. Men Tár er også en hensynsløs forbruker av andre mennesker.

Se den som en høyaktuell historie om kanselleringskultur, genidyrkelse og metoo, eller se den for Cate Blanchetts fenomenale innsats i tittelrollen: «Tár» kommer til å gjøre inntrykk.

3. Oppenheimer
USA 2023
Regi: Christopher Nolan

«Oppenheimer» er en sterk kandidat til årets mest intense filmopplevelse. Dialogen går konstant, informasjonsmengden er enorm og det krever et våkent hode å skulle holde oversikt over alt sammen. Som resten av Christopher Nolans filmer er «Oppenheimer» dessuten ett hundre prosent fri for sentimentalitet.

Men sånn må det kanskje bare bli når det handler om «atombombens far» og «det viktigste mennesket som noen gang har levd». Robert Oppenheimer skapte tross alt noe som aldri burde ha eksistert, men som likevel ikke kommer til å bli borte før menneskeheten en dag endelig har klart å tilintetgjøre seg selv.

Og det gjør meg glad på filmens – og kinoenes – vegne at noe slikt som dette kan bli en publikumssuksess i 2023.

4. Killers of the Flower Moon
USA 2023
Regi: Martin Scorsese

«Killers of the Flower Moon» er nok et av mesterregissør Martin Scorseses dybdykk i det ubehagelige faktum at USA praktisk talt ble tuftet på vold og korrupsjon. Men snarere enn et adrenalinkick av typen «Goodfellas» (1990) eller «Casino» (1995), oppleves denne filmen som en langsom, melankolsk ballade i slekt med «The Irishman» (2019).

På 1920-tallet ble enorme oljeforekomster funnet i Oklahoma. Til å begynne med kom rikdommen oljens rettmessige eiere, Osage-folket, til gode, men uunngåelig nok tiltrakk den seg også skruppelløse typer som den enkle Ernest (Leonardo DiCaprio) og hans mektige onkel William (Robert De Niro).

«Killers of the Flower Moon» er like deler forstemmende historietime og episk filmkunst.

5. The Fabelmans
USA 2023
Regi: Steven Spielberg

Sårbare barn og familier som går i oppløsning har vært et tema i filmene til Steven Spielberg i hvert fall siden «E.T.» (1982). Han har likevel aldri gått så eksplisitt selvbiografisk til verks som i «The Fabelmans». Dette er historien om hvordan han ble den filmskaperen og det mennesket han er.

Alle som noen gang har hatt glede av Spielbergs mange klassikere, vil fryde seg over å se den unge regissørspiren, her spilt av Gabriel LaBelle, finne seg selv ved hjelp av pappas 8 mm-kamera og de to små søstrene sine. For lille Steven ble filmen langt mer enn en vei til suksess. Den ble selve nøkkelen til å takle alt livet kastet på ham.

Denne filmelskeren koste seg nok ikke mer på kino i 2023 enn i de 151 minuttene «The Fabelmans» varte.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 30.12.23
© 
Roy Søbstad

Kommentarer