Iskald spenning fra krigen

Konvoi
Norge 2023
Regi: Henrik Martin Dahlsbakken
Manus: Christian Siebenherz, Lars Gudmestad og Harald Rosenløw Eeg
Skuespillere: Tobias Santelmann, Anders Baasmo, Heidi Ruud Ellingsen, Jon Ranes, Preben Hodneland, Kristian Repshus, Olav Waastad, Adam Lundgren, Fredrik Stenberg D-S, Tord Kinge og Jakob Fort
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 5

Vi ser gjerne enda en norsk film om Andre verdenskrig når den er så god som «Konvoi».

Fjorårets opprivende «Krigsseileren» åpnet manges øyne for hva norske sjøfolk egentlig gikk gjennom under krigen. «Konvoi» tar opp den samme tråden, men er mer av en rendyrket spenningsfilm.

På sitt vis er den like god.

Sommeren 1942 går en konvoi av lasteskip fra Island med våpen og forsyninger til Murmansk. Midt ute i Nordishavet tar de britiske eskorteflyene brått av gårde på annet oppdrag, og de allerede utsatte skipene blir i praksis levende målskiver for tyske bombefly. Kaptein Skar (Anders Baasmo) er en av dem som nå står overfor et eksistensielt valg: snu og redde mannskapet eller satse livet på å levere den potensielt krigsavgjørende lasten?

Skar ikke bare ser ut som, men kan også sitere Ernest Hemingway: «Courage is grace under pressure.» Skars jobb er å gjøre ubehagelige prioriteringer og beholde roen.

For ham er det aldri aktuelt å snu. 

Skars motsetning er den mer vankelmodige styrmannen Mørk (Tobias Santelmann). Han er allerede blitt senket én gang i løpet av krigen, og ser på dette som et rent selvmordsoppdrag. «Konvoi» henter det meste av sin indre spenning fra dragkampen mellom Skar eller Mørk.

I det ytre er den en svært veldreid krigsfilm. 

Tidligere har det vært enklere å beundre regissør Henrik Martin Dahlsbakken («Munch», «En affære») for kvantiteten enn kvaliteten på produksjonen hans, men denne gangen sitter alt som det skal.

Vi ser ingen tyskere og vi ser aldri dem som venter «der hjemme». I stedet er vi stengt inne sammen med mannskapet på dette skipet, og det eneste vi vet er at det når som helst kan smelle. Stillheten mellom slagene blir en nesten like stor påkjenning som slagene selv.

Og når spenningen først blir forløst, føles det virkelig som om alt står på spill.

Manus er tankevekkende, foto og klipping smidig og skuespillerne troverdige. Effektarbeidet står ikke tilbake for noe fra det store utland. Til sammen er det noe tiltalende renskårent over det hele.

«Krigsseileren» hadde mer å si om krigens omkostninger og andre norske krigsfilmer har ligget nærmere historiske fakta. Som skildring av vanlige mennesker satt under umenneskelig press, står «Konvoi» likevel ikke tilbake for noen av dem.

Den fortjener å bli sett av veldig mange, denne også.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 19.12.23
© 
Roy Søbstad

Kommentarer