Et liv med mening

Ibelin
Norge 2024
Regi: Benjamin Ree
Medvirkende: Mats Steen, Robert Steen, Trude Steen, Mia Steen, Lisette Roovers, Kai Simon Fredriksen
Norske stemmer: Thomas Stene-Johansen, Ed Larkin
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 5

Det er en på mange måter underlig historie som fortelles i den norske dokumentarfilmen «Ibelin». Men den berører dypt.

Vi som ikke spiller har våre fordommer om gaming-verdenen. Ofte framstår den som lite annet enn et sted hvor bleke, asosiale tenåringer kan dyrke sine mest lyssky interesser fjernt fra de voksnes oppsyn. Dokumentarfilmen «Ibelin» viser at sannheten er langt mer kompleks enn som så.

Filmens hovedperson er Mats Steen, en ung mann som levde med store fysiske begrensninger i den virkelige verden, men fikk vist sitt fulle potensial online.

«Ibelin» begynner med begravelsen hans. Mats hadde Duchennes muskeldystrofi, en sykdom som gjør at kroppen sakte svekkes år for år, og døde allerede i en alder av 25. Da hadde han brukt store deler av livet sitt på å spille «World of Warcraft».

Den enorme mengden skjermtid var en stor bekymring for foreldrene hans. Ikke nok med at sønnen hadde denne grufulle sykdommen, men Mats gjorde tilsynelatende heller ikke noe ut av de mulighetene som tross alt fantes for ham. Robert og Trude Steen trodde at Mats aldri skulle få oppleve kjærlighet, vennskap og det å bety noe i andre menneskers liv. 

Dette viste seg å ikke stemme. Etter at de la ut en post på sønnens blogg om at han ikke kom til å logge på mer, begynte det å strømme inn mailer fra folk som ville fortelle hvor viktig Mats hadde vært for dem. Mats hadde levd et annet, parallelt liv foreldrene ikke visste noe om.

I «World of Warcraft» var den rullestolbundne unge mannen en barsk, bredskuldret detektiv og adelsmann ved navn Ibelin Redmoore. Og gjennom denne avataren spilte Mats en reell rolle i virkelige menneskers liv.

Han hadde til og med et kjærlighetsliv.

Det er en komplisert historie, men regissør Benjamin Ree («Kunstneren og tyven») forteller den på et vis som både er kreativt og lett å følge. «Ibelin» består dels av slikt vi forventer å finne i en dokumentar – hjemmevideoer, intervjuer med familie og venner – og dels av animasjon som gjenskaper Mats sitt parallelle online-liv. Slik skaper Ree visuell variasjon og levendegjør en verden som for mange av oss er mer eller mindre fremmed.

Ikke minst viser «Ibelin» også at Internett kan være et sted hvor fysiske begrensninger og overfladiskheter som utseende ikke betyr noe. På sitt beste kan det være en varmere, mer inkluderende og – paradoksalt nok – mer ekte verden enn den vi våkner til hver dag.

Og da har jeg ikke engang nevnt hvor rørende Mats sin historie er. Livet hans var kanskje kort og vanskelig, men han betydde veldig mye for mange mennesker. Og takket være denne unike filmen fortsetter han å gjøre en forskjell.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 08.03.24
© Roy Søbstad

Kommentarer