TV-anbefalinger mars 2024: 3 x Linn-Jeanethe Kyed

Fra den Oscar-nominerte kortfilmen «Tuba Atlantic» (2010) til den aktuelle tv-serien «Festning Norge», har Linn-Jeanethe Kyed markert seg som en av landets dyktigste serieskapere og manusforfattere. Dette er noen av seriene og filmene hun har vært med på å lage.

R.I.P. Henry
Norge 2023
Serieskapere: Arild Frölich, Linn-Jeanethe Kyed og John Kåre Raake
Hvor: ViaPlay

Det handler om noe såpass makabert som en lege, en temmelig arrogant og uspiselig én, fremragende spilt av Mads Ousdal, som prøver å operere bort sin egen hjernesvulst.

Samtidig tar serien opp i seg alt fra distriktspolitikk og sykehusberedskap til kjærlighet og sorg.

«R.I.P. Henry» er kort sagt verken redd for å være mørk og rar eller å utfordre sitt publikum. Den viser at norske tv-serier ikke trenger være det spor mindre dristige – eller velspilte og veldreide – enn dem vi importerer fra andre land.

Rådebank
Norge 2020–2022
Serieskaper: Linn-Jeanethe Kyed
Hvor: NRK

Ikke siden «Skam» hadde vel en norsk tv-serie gjort sterkere inntrykk på seerne enn «Rådebank».

Det som i utgangspunktet handlet om et smalt miljø – rånerne i Bø i Telemark – fikk voldsom slagkraft da historien tok en mørk og helt uventet bråvending litt ute i sesong 2. Plutselig dreide det seg om noe langt mer alvorlig enn bilmekking, kameratskap og den innviklede kjærligheten.

Og igjen viste det seg at de forskjelligste mennesker har mer til felles enn hva vi gjerne går rundt og tror.

Børning
Norge 2014
Manus: Linn-Jeanethe Kyed, Christopher Grøndahl og Hallvard Bræin
Hvor: Netflix og alle leietjenester

«Børning» var noe såpass uvanlig som en folkelig norsk actionkomedie stort sett alle aldersgrupper kunne ha glede av. Så handlet den da også om noe så evig gøy som fine, akkurat passe harry typer som kjørte fort og uansvarlig med bil.

Sammenligningene med gamle dagers «Olsenbanden»-filmer var helt på sin plass.

Den tredje «Børning»-filmen, som Linn-Jeanethe Kyed ikke hadde noe med å gjøre, var riktig nok å tøye strikken i lengste laget. Men dét forhindrer selvsagt ikke en «Børning 4» fra å være på gang.

Originalt publisert i Gatemagasinet Mot nr. 2/2024
© Roy Søbstad

Kommentarer