Påskekrim med ekstra blodsmak

Døde menn går på ski
Norge 2024
Regi: Ruben Anda, Daniel Anda
Skuespillere: Trim Balaj, Per Christian Ellefsen, Eivind Sander, Helene Eidsvåg, Nikis Theofilakis, Stig Henrik Hoff, Ingar Helge Gimle, Mads Sjøgård Pettersen, Anne Krigsvoll, Knut Nærum
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

Du som synes påskekrimmen på tv-blir i tørreste laget, burde ta deg en tur på kino.

«Døde menn går på ski» er på mange måter en krim av klassisk format. Samtidig er den langt løsere i snippen enn ditt gjengse Agatha Christie-mysterium.

Settingen og persongalleriet vil i hvert fall føles familiære for alle med den minste kjennskap til sjangeren. Her har den bare fått en norsk påsketwist.

Den ufyselige milliardærarvingen Sverre Hartkorn Jr. (Nikis Theophilakis) har dratt med seg en brokete forsamling gamle klassekamerater på hyttetur. Blant dem er fakiren Ursula (Helene Eidsvåg), kebabselgeren Omar (Oscar Jean), den rusglade barne-TV-personligheten Per Terje (Eivind Sander) og – det nærmeste filmen kommer en hovedperson – den svært mislykkede krimforfatteren Kjell (Trim Balaj). Med på lasset er også en piperøykende psykiater ved navn Konrad Stang (Per Christan Ellefsen).

Snart blåser det selvsagt opp til storm der gjengen sitter isolert på vidda, og like selvsagt begynner folk å dø på spektakulært vis. At alle de involverte har motiv for å begå ugjerningene, sier seg i grunnen selv.

Skyggen av André Bjerke-romanene «De dødes tjern» (1942) og «Døde menn går i land» (1947) henger kanskje enda tyngre over «Døde menn går på ski» enn den til Agatha Christies utallige Poirot-fortellinger. Filmen er da også basert på Knut Nærum-pastisjen med samme navn.

Men, den lett støvete sjangeren til tross, de 23 år gamle, regidebuterende tvillingene Ruben og Daniel Anda har laget en film med en energi som oppleves både fandenivoldsk og moderne. Den nærmeste norske ekvivalenten må være Tommy Wirkolas «I onde dager» (2019). Anda-brødrene klarer riktig nok ikke helt å matche den filmens superproffe finish. 

Innimellom går det kanskje også vel fort i svingene. De utallige vendingene i plottet ville ha vært vanskelige nok å henge med på selv med et adskillig roligere klippetempo. 

Trim Balaj fra Kristiansand gjør en sympatisk innsats som den eneste tilsynelatende normale i et ellers temmelig outrert persongalleri. De andre skuespillerne – Theophilakis, Ellefsen og Sander, ikke minst – kaster seg over sine roller med smittende entusiasme. Det er nok ikke ofte de får sjansen til å spille like typete typer som de gjør her.

Alt sammen bygger seg opp til et akkurat passe ko-ko klimaks og en akkurat passe logisk løsning på alle gåtene.

Og om ikke «Døde menn går på ski» er en stor film på verken den ene eller andre måten, er den i hvert fall en riktig underholdende én. Det kan fort bli en aldri så liten påskehit, dette her.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 15.03.24
© Roy Søbstad

Kommentarer